Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Speciális ill. gyógytápszerek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Dudás Éva   
altA csecsemőtáplálás a gyermekorvos örökzöld témája valószínűleg azért, mert az élet első éve az emberi élet különleges időszaka - elsősorban a növekedés , a fejlődés sajátossága miatt. Ebben az időszakban a táplálás célja az energia pótlás mellett a testfelépítés és a későbbi esetleg csak felnőttkorban jelentkező betegségek megelőzése. Ugyanakkor figyelembe kell venni a csecsemő fejletlen gyomor – bél traktusát és az éretlen immunrendszerét. Újszülött korban az immunrendszer még nem éri el végleges érettségét, ezért az újszülöttek és a csecsemők speciális védelemre szorulnak.

A csecsemők táplálásának módja és a táplálék összetétele a kutatási eredmények alapján állandóan változik, nagy körültekintéssel kell mérlegelni az  ajánlott változtatásokat a tápanyag összetételében. Alapvető követelmény a fejlettségnek és az aktuális állapotnak megfelelő táplálék, mely minősége kielégítő, mennyiségileg elegendő, a higienes követelményeknek megfelelő és élvezhető legyen.

A csecsemőtáplálás tulajdonképpen már a méhen belül elkezdődik. A terhesség minősége és a magzat nagysága és életképessége kapcsolatban van az anya egészségi és tápláltsági állapotával. A terhesség alatt helytelenül táplálkozó anyának kisebb az újszülöttje és ellenállóképessége csökkent, betegségi hajlama fokozott. A WHO keretében  tanulmány készült az egészséges reprodukció érdekében követendő életmódról és megállapították, hogy már a serdülőkorú lányok egészséges, fehérje- és vitamindús táplálása elsődleges fontosságú. A rossz szociális körülmények között élő, rosszul táplált nő terhessége alatt történő megfelelő és magasabb értékű táplálása már nem feltétlenül hat az újszülött méretének alakulására.

 Az atópiás (allergiás betegségekre veszélyeztetett) hajlam örökölhető. Nemzetközi statisztikák szerint, ha mindkét szülő valamilyen atópiás betegségben szenved, a valószínűsége annak, hogy a születendő gyermek is atópiás lesz kb. 60%. (Az egyik szülő atópiája esetén 29 %, ha egyik szülő sem, akkor 5-15 %.)

Megelőzésként kísérletet végeztek, hogy az anya diétájából a terhesség alatt kihagyták a legfontosabb allergiát okozó ételeket, de ez nem csökkentette a csecsemőkori étel – allergiák előfordulási gyakoriságát. A szoptatás alatti elimináció viszont jótékony hatásúnak bizonyult mivel a tehéntejfehérje érzékenyek számát csökkentette.

altA hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás jelentősen javítja az egyéb allergiás betegségek gyakoriságát is.

 Abban az esetben, ha az anyatejes táplálás nem biztosítható, és a családban atopiás betegség a szülőkben vagy a testvérekben előfordult, akkor szükséges megelőzés céljából speciális tápszerek adása. Ezek az un. „fehérjehidrolizátumok". Alapanyaguk tehéntejfehérje, szarvasmarha- vagy sertéskollagén és szójafehérje. A protein hidrolízismértéke szerint ezeket a készítményeket extenzíven vagy részlegesen hidrolizált készítményekre oszthatjuk fel. ( Az extenzíven hidrolizált készítmények túlnyomó részben 1500 Daltonnál kisebb polipeptideket tartalmaznak, a részlegesen hidrolizáltak pedig főként ennél jelentősen nagyobbakat. )

A részlegesen hidrolizált tápszerek ( pl. Aptamil HA, Beba HA ) nem alkalmasak a tehéntejérzékenység kezelésére!

altAz étel-allergiák biztos kezelési lehetősége az adott fajidegen fehérje kihagyása az étrendből.

Tehéntejfehérje allergia esetén terápiás célból kizárólag csak az extenzíven hidrolizált készítmények alkalmazhatóak. Ebben az esetben csak azok a tápszerek megfelelőek, amelyeknek alkalmazása esetén a tejallergiás csecsemők legalább 90 % - a tünetmentes marad. ( pl. Pregomin, Pepti Junior, Nutrilon pepti / plus/, Alfaré, Alimentum, Aptamil HA T)

Azoknak a tejallergiás csecsemőknek, akik az extenzíven hidrolizált tápszereket sem tolerálják, aminósav-hidrolizátumokat tartalmazó készítmények adása indokolt.

A „szójatápszerek „ szójafehérje – izolátumot tartalmaznak, laktóz – és így galaktózmentesek. A tejalapú tápszerekkel azonos értékű csecsemőtápszerek.

( pl. Alsoy, Humana SL, Isomil, Nursoy, Nutrilon soya / plus / , Milupa SOM, Nestlé szója – rizspép)

A szója alapú tápszerek bevezetése tehéntejérzékeny csecsemők esetében csak 6 hónapos kor felett javasolt, ha nem bélrendszeri tüneteik vannak. ( Ezt statisztikai adatok indokolják : azon tejérzékenyekben, akik már 6 hónapos koruk alatt kaptak szója alapú tápszert, 23 %-ban fordult elő szója-érzékenység is, akik csak 6 hónapos kor felett, mindössze 5 % - ban . )

Használhatóak vegetáriánus diéta esetén is.

Koraszülöttekben alkalmazásuk ellenjavalt !

Bizonyos anyagcserebetegségekben ( galactosaemia, laktózhiány ) indokolt használatuk.