Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Korai hallásvizsgálatok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

Újszülöttként átesnek a gyerekek az első hallásvizsgálaton, szűrésre az egyik legalkalmasabb módszer az OAE vagyis az otoakusztikus emisszió.

altEz a vizsgálat az objektív vizsgálatok körébe tartozik és nem igényel altatást. Az otoakusztikus emisszió lényege, hogy a belsőfülben található szőrsejteket a hangok hozzák mozgásba, és így maguk is hangokat generálnak, ezek maguk az otoakusztikus emissziók. A fül által képzett saját hangokat csak igen érzékeny mikrofonokkal lehet érzékelni. A fülbe bejutó hang tehát megrezgeti a szőrsejteket, a mozgás pedig felerősíti a hangokat, melyek így könnyebben jutnak a belsőfülbe. A vizsgálat során szondamikrofont helyeznek a baba külső hallójáratába, mely egy apró hagszórót és mikrofont is tartalmaz.

A hangszóró feladata, hogy működésbe hozza a szőrsejteket, a mikrofon pedig érzékeli a szőrsejtek által gerjesztett hanghullámokat. Ez a módszer nagyon csendes helyen végezhető! Gyors és megbízható vizsgálat, mely ha jó eredményt hoz, akkor igazolt a hallórendszer külső, feldolgozó részének épsége. Rossz eredmény esetén egy másik objektív hallásvizsgálati módszerrel, BERA-vizsgálattal lehet pontosítani az eredményt.

A BERA egy alvásban vagy altatásban történő vizsgálat, mely hasonlít az EEG vizsgálathoz, a fülre speciális fejhallgatót illesztenek, mely tesztjeleket sugároz. A tesztjelek elektromos aktivitást váltanak ki, ami regisztrálható. A vizsgálat az idegi eredetű hallássérülés kimutatatására szolgál, mert segítségével feltérképezhető a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működése, mivel az agytörzsi kiváltott választ vizsgálja. Hallókészülék beállításra kerül sor a BERA eredményét pontosítani lehet ASSR vizsgálattal, mely szintén objektív hallásvizsgálati módszer, és a frekvencia tartományról ad bővebb információt.

Az objektív hallásvizsgálati módszerek közé tartoznak a gyakrabban végzett tympanometria és a stapedius reflex vizsgálata.

A tympanometria a középfül nyomásviszonyairól tájékoztat, ezért középfül megbetegedése esetén is kérik vizsgálatát, vagy más hallásvizsgálatot megelőzően, hogy kiszűrjék a hang útjában álló .problémákat (folyadék a középfülben, lyukas dobhártya). A vizsgálatkor lezárják a hallójáratot és ezzel emelik a belső nyomást, majd csökkentik azt. Így a dobhártya rugalmasságát lehet mérni. A mérés során kapott görbe vízszintes értéke adja középfüli nyomást. Ha az eredmény egy egyenes vonal, akkor valószínűleg középfülgyulladás áll fenn, mely folyadékgyülemmel jár. Nagyon negatív csúcsnyomás az Eustach kürt működési zavarát mutatja .

A stapedius-reflex vizsgálata során a kengyelizom reflexes működése vizsgálható. Ez az izom erős hangok hatására összehúzódik, így csökkentve a hangvezetést és védve a fület a túl erős hanghatásoktól. Idegi típusú hallássérülésnél ez a reflex gyenge vagy nem váltható ki.

altA szubjektív vizsgálati módszerek a gyermek együttműködését igénylik, ezért nagyobb gyerekeknél eredményesebbek. A játék-audiometria és a beszéd-audiometria három éves kor után ajánlott, de kisebbekkel is elvégezhető. Gyakorlott vizsgálatvezető és a szülő visszajelzései együtt megbízható eredményt adnak.

Mikor kell vizsgálatot kérni? Ha a hallási figyelme gyenge a babának, erős zajokra ritkán reagál. Három hónapos kor után sem fordítja a fejét a hangok irányába. Gügyögés általában megjelenik mint a beszéd fejlődés első állomása, de a gagyogás szegényes vagy elmarad. Enyhébb hallássérülés esetén a halandzsázás nem akar szűnni, vagy a kiejtés torz. A sorozatos középfülgyulladások, a közhiedelemmel ellentétben nem okoznak jelentős beszédfejlődési elmaradást.