Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Csecsemőkori refluxbetegség PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altAz első hetek, hónapok izgalmai közé tartozik a babák megfelelő gyarapodása. Mennyit evett? Nem éhes-e? Gyarapodik-e rendesen? Ha a baba folyton sír, nem nő a súlya, a gyerekorvosban vagy a védőnőben, panaszainkat hallva, felmerül majd a GOR vagy refluxbetegség lehetősége. Mivel egyre gyakoribb probléma és minden baba-mama oldal foglalkozik vele, mi sem kerülhetjük ki a témát.

A GOR betűszó jelentése G mint gasztro (gyomor) O mint oesophagus (nyelőcső) R reflux (visszaáramlás). Az elfogyasztott táplálék tehát a gyomorból a nyelőcsövön át visszaáramlik a szájüregbe és onnan is kifolyhat persze. A népnyelv ezt magyarul büfizésnek hívja, melynek oka, hogy a babák az etetés során levegőt is nyelnek és ha a gyomorban lévő levegőoszlop az elfogyasztott anyatej vagy tápszer alatt helyezkedik el, akkor a kiságyban vízszintesbe helyezett baba gyomrából kinyomja az elfogyasztott táplálékot. Ha azonban a babát etetés után felemeljük a levegőoszlop az anyatej vagy tápszer fölé kerülve egy egyszerű büfi formájában távozik nem feszíti tovább a baba pocakját, és ekkor már letehetjük aludni. A reflux tehát az első hónapokban természetes jelenség, mely nem okoz sírást, nyugtalanságot és hasfájást. Oka a babák fejletlen emésztőrendszere, a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem megfelelő működése.

altMikor válik komoly problémává a reflux? Ha kínzó tüneteket produkál! A baba sokat sír, ennek több oka lehet sokszor éhes, hiszen az elfogyasztott táplálék nem marad a gyomorban, A gyomorsavval keveredett visszaáramlás marja a nyelőcsövet, mely ha étkezés alatt is jelentkezik kellemetlenné teszi az evést a kicsi számára. A visszaáramlás kellemetlenül nagy méreteket ölthet és már nem a büfi, sokkal inkább a hányás kategóriájába esik, ilyenkor már megáll a súlygyarapodás, sőt fogyás is bekövetkezhet. A hányás mellett gyakori lehet a köhögés, a hasi fájdalom, súlyosabb esetekben az aspiráció (félrenyelés) miatt a légcsőbe jutott visszaáramlás tüdőgyulladást is okozhat, de a gyakori középfül gyulladások hátterében is állhat. A hányás és a büfizés között azonban látható különbségek vannak: a büfizés a etetést követően hamar kiváltható ( az etetést követő 5-10 perc) és emésztetlen néhány kortynyi táplálék folyik ki a baba száján. Hányás esetén az etetést követő hosszabb idő (akár 50 perc) múlva is félig emésztett, túros jellegű gyomortartalom érkezik nagyobb lendülettel, és ilyenkor a hasi-, mellkasi- illetve a hátizmok összehúzódását is észlelhetjük.

A refluxbetegség tüneteit nem szabad összetéveszteni más szoptatási problémával, amikor az anya túlságosan erős tejleadó reflexe miatt hatalmas kortyokban érkezik az anyatej és a baba ettől köhög, fuldoklik. Ebben az esetben segíthet ha szoptatás előtt kicsit kiürítjük a mellett, hogy a kicsinek könnyebb legyen a szopás ütemét szabályozni.

altVisszatérve a savas refluxhoz, az éhes és nyugtalan csöppségek vagy túl mohón és túl sokat esznek így növelik a lenyelt levegő mennyiségét és nehezítik a záróizom megerősödését, vagy a kellemetlen érzések miatt elutasítják az evést, rövid ideig szopnak, így azonban folyamatosan éhesek és amit elfogyasztanak azt is kibukják.. A kör tehát bezárul és otthonunkban eluralkodik a lárma, és a savanyú tejszag! A gyerek nem érzi jól magát, a mama kétségbeesett, a papa ideges.

A betegség igazolására több diagnosztikus módszer is kínálkozik, egyik sem kellemes: egy speciális röntgen vizsgálat során báriumos kontrasztanyag nyelése után láthatóvá válik a nyelőcső, gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának szűkülete (4-7 hetes fiúknál előfordulhat gyomorszájszűkület, mely komoly probléma). A ph-szonda a nyelőcsőbe levezetett vékony eszköz, mely 24 órán át méri a gyomorsav szintjét. A gyomorürülés teszt esetében kontrasztanyagos tejet itatnak a babával és annak útját kísérik végig a gyomor- és béltraktuson, vagy egy endoszkópos vizsgálat segítségével közvetlenül vizsgálható az emésztőrendszer ezen szakasza. A kezeletlen refluxbetegség a későbbiekben sok problémát okozhat pl fogászati gondokat, aszthmát, pszichés étkezési problémákat.

A csecsemőkori bukás az esetek nagy részében nem igényel kezelést, mert a nyelőcső és gyomor közti záróizom megerősödése valamint a hozzátáplálás révén sűrűbb gyomortartalom nehezebben áramlik vissza, és ez néhány hónap alatt megoldja a problémát.

altTápszeres babák esetében antireflux tulajdonságú tápszerek adhatók, melyek különböző sűrítő anyagot (kukorica- vagy burgonyakeményítőt illetve szentjános-mag kivonatot) tartalmaznak, melyek nem gátolják a vas felszívódását, de a tápszert sűrítve nehezítik a visszafolyást. Az allergia okozta problémákra az egyszerre hipoallergén és antireflux tulajdonságokkal rendelkező tápszerek a megfelelőek, ezekhez természetesen orvosi javaslat szükséges.

altAz anyatejes babák számára több megoldást is javasolhatnak az orvosok, védőnők. Az egyik az előetetés, ami azt jelenti, hogy mellere tétel előtt kis mennyiségű anyatej adható, majd büfiztetés után befejezhetjük a szoptatást. A másik lehetőség az anyatej sűrítése Nutriton tápszerrel, ezt cumisüvegből, előetetés után a szoptatás követi, az így sűrűbbé váló gyomortartalom a már ismertetett okok miatt nehezebben áramlik vissza. Anyatejes babáknak csak nagyon súlyos esetekben (nagymértékű, folyamatos súlyvesztés) javasolható az anyatej egyes etetéseknél tápszerrel történő kiváltása! Egyéb lehetőségek is kínálkoznak, hogy egyszerűbb esetekben szoptatás mellett is megoldódjék a probléma: az ágy fejvégi részének kb, 30 fokos emelése, a büfiztetés kb. 30 percre történő elnyújtása. Természetesen kapható speciális „reflux-ágy” és dönthető etetőszék , de ezek nélkül is lehet boldogulni!

A reflux tehát nem tragédia, egyszerűbb esetekben magától megoldódik, problémásabb helyzetekben sok fáradtságot és nyűglődést idéz elő, de egyben biztosak lehetünk, ha diagnosztizálták, figyelünk rá, akkor nagyobb bajt nem okoz, és biztos nem tart örökké!

Kapcsolódó cikkek:

Refluxos? Vagy mégsem?

Speciális és gyógytápszerek