Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Védőnői szolgálat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altAzt gondolom, hogy nagyon szép az elnevezés … Nyelvünkben a szolgálat az őszinte, a tiszta, jó szándékból eredő segítést jelenti. A védőnői szakma olyan női foglalkozás, mely az empátiára, gondoskodásra, szolidaritásra, a hagyományos családi tapasztalatok foglalkozási szintre történő emeléséről szól.

A védőnői szolgálat az idei évben ünnepli 100 születésnapját, 1915-ben alakult meg az Országos Stefánia Szövetség, az első hivatásos védőnői szervezetet. A szervezet célja az anya-csecsemő és gyermekvédelem volt. Az eltelt száz évben minden településen számos védőnő teljesített szolgálatot. Munkájuk számos területtel határos, kompetenciájukat sokan vitatják, helyzetük egy sajátos peremhelyzet.

A védőnő gondozási feladatait önállóan végzi, kötelező feladatai közé tartozik státusz vizsgálatok elvégzése, melyeknek időpontjai jelenleg:

1 hónapos

3 hónapos

6 hónapos

1 éves

1-6 éves korig évente

A kötelező státuszvizsgálatok a gyermekorvosi rendelőben történnek, az egészséges csecsemő tanácsadás időpontjában. A vizsgálatok rögzítik a kicsik jelenlegi fejlettségi állapotát. A közeljövőben a jelenlegi kilenc kötelező szűrés további négy kötelező és három rizikó szűréssel fog kibővülni. A módszertani változtatás célja a kicsik korai problémáinak mielőbbi kiszűrése a védőnők és házi gyermekorvosok segítségével. A program 2.5 milliárd forintos Uniós támogatással jött létre és társszakmák nagy érdeklődéssel várják az új rendszer indulását és igyekeznek felkészülni a várhatóan megnövekedő gyerekforgalomra.