Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Még néhány szó a szenzomotoros integrációs zavarról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altA szenzomotoros integrációs zavarral foglalkozó, nem régiben megjelent cikkünk sok kérdést vetett fel.  Mi a teendő, ha gyanújeleket észlelsz? Hova lehet fordulni, ha válaszokat, megoldást keresel a napi problémákra? Mik is a megoldásra váró problémák?

Ha gyermekünk mozgása éretlen, kortársai mellett nagyon ügyetlennek tűnik, mert a labda elrúgása, a féllábon állás vagy az ugrálás, a lépcsőzés túl nehéz feladat a számára. Ha nem szereti a simogatást, nehezen irányítja szorításai, érintései erejét. Kézügyessége sem megfelelő, a kanalazás és a ceruzafogás is egyformán problémát okoz. Cselekedeteit nehezen tervezi meg, figyelme, játéktevékenysége rövid idejű kortársaihoz képest. Túlságosan aktív vagy épp ellenkezőleg nagyon passzív visszahúzódó. A terhesség vagy a szülés alatt apróbb problémák merültek fel, melyek rövid idejű oxigénhiányt okozhattak, akkor felmerülhet a gyanú, hogy szakember segítségére lehet szükségetek. Mi a teendő?

 Három éves kor alatt bármely Korai Fejlesztő Központ, megfelelő vizsgálat után, szakszerű segítséget nyújthat. A vizsgálatot szülői kérésre végzik. Más megoldás a területileg illetékes Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság, mely nagyobb gyermekek esetében dönt az óvoda-, iskolaérettségről, hivatalos szakvéleményt adhat a pl dyslexiáról. Szakvéleményük alapján, súlyosabb problémák esetén emelt családi pótlék igényelhető.

Szenzormotoros integrációs zavar estén a terápia területei: A taktilis (érintési ingereket feldolgozó) rendszer, a vesztibuláris (egyensúlyérzékelő) rendszer, a proprióceptív (tartás, mozgás és erő érzékelő) rendszer fejlesztésére irányulnak.

A lényeg, hogy egészséges, de eleven gyermeked ( a többség hidd el ebbe a kategóriába tartozik) megfelelő mennyiségű mozgással, ingergazdag környezetben, következetes nevelés mellett semmi segítséget nem igényel a megfelelő fejlődéshez.

Kapcsolódó cikkek:

Ha vakmerő, ha bátortalan - szenzomotoros integrációs zavar