Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Az első napok otthon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altMegérkezett a várva-várt jövevény! Végre megszületett a baba épen és egészségesen!
Arra azért számítani lehet, hogy semmi sem lesz úgy, mint ahogyan azt a magazinok harmóniát és békét sugárzó képei alapján elképzeli az ember…
Néhány dolgot nem árt előre letisztázni, megbeszélni, beszerezni, hogy tényleg az örömé és az egymásra találásé legyen az első néhány hét.

Még a szülés előtt szerezzünk be mindent, amire szükségünk lehet az első napokban! Nyugodtan írjatok listát, beszéljetek tapasztaltabb anyukákkal, a védőnővel. Érdemes felkeresni a leendő gyerekorvost is, aki felírja a popsikrémet, hintőport, fürdetőkrémet, stb.
Ha babonából nem akarja valaki beszerezni a kiságyat, a kis ruhákat a baba megszületése előtt, akkor annak egy NAGYON PONTOS listát kell készíteni a teremtés koronájának, hogy valóban az várja majd otthon, amit szeretne.
Érdemes feltölteni a mélyhűtőt is, hogy ne a boltba kelljen szaladgálni az első pár napban.

Ne feledkezzünk el a babhordozóról sem, amiben majd hazavisszük a babát. Az újszülöttek hőháztartása még nincs teljesen kialakulva, ezért, nyáron is legyen nálunk egy könnyű kis sapka és egy vékony pléd.

A kismama szervezete hat hét alatt regenerálódik. Ennyi idő kell, hogy megszűnjön a gyermekágyi folyás, begyógyuljon a gátseb, és a hormonháztartásunk is rendeződjön valamennyire. Nem véletlenül alakult ki az a szokás, hogy az első hat hétben nem illik még baba-látogatóba menni.
A szülés is megterheli a szervezetet jócskán. Bátran mondjunk nemet. Ha túlválalljuk magunkat, akkor az megbosszulhatja magát a későbbiekben. A fáradtság és a terhelés miatt egy legyengült immunrendszerrel könnyebben elkaphatunk mindenféle betegségeket, ami nem segíti a babánk gondozását.

Gondoljuk át előre, hogy kérünk-e segítséget és, hogy azt milyen formában. Édesanyánk és anyósunk sem fog megsértődni, ha előre, türelmesen elmagyarázzuk nekik, hogy azzal tudnak a legtöbbet segíteni, ha például a háztartásba segítenek be, a babával pedig mi szeretnénk foglalkozni.

Ha nincs olyan a családban aki segítene a házimunkában, akkor érdemes esetleg étel-házhoz szállítást kérni, stb. Nem érdemes hősködni! Szülés után egy héttel ne akarjunk egyszerre szuper háziasszonyok, szuper anyák és szuper feleségek lenni, mert ez az egyenes út az összeomláshoz…

Minden anyukának az a vágya, hogy szoptathassa babáját. természetesen ez a táplálási mód a legideálisabb a baba számára, de ha valamiért mégse menne, akkor se keseredjünk el.

Ne felejtkezzünk el a pelenkáról sem! Napi 6 tisztába tevés a minimum, így számoljunk! Szerezzünk be egy bizonyos mennyiséget előre, sőt vannak kórházak, ahol a szülészeten is kérnek már, nem árt tehát előre gondolkodni ebben az ügyben is.

Legyen olyan barátunk, családtagunk, akit bármikor felhívhatunk, ha elbizonytalanodnánk, vagy úgy érezzük, hogy segítségre szorulunk.

Ne szégyelljünk segítséget kérni, ha szükségünk van rá!

altA szülőszobában nem csak a babánk, hanem egy család is megszületik. és a család szerves része az apa is. Akár a folyosón izgul, akár benn a szülőszobában ez az ő életének is a nagy napja!
Legyünk vele egy kicsit türelmesek, ha a hirtelen megváltozott helyzetben nem találja a helyét... neki sem könnyű, hiszen élete párja, most egy darabig, szinte nonstop a babával foglakozik, amikor meg nem akkor a babáról beszél...
Néha kapcsoljunk át egy kicsit mami-üzemmódból feleség-üzemmódba! Ha a baba alszik, akkor kicsit bújjunk oda, beszélgessünk vele. Fejezzük ki érzelmeinket.
Ne veszítsük el a türelmünket, ha a boltból nem pontosan azt hozza, amit kértünk, vagy nem porszívóz fel tökéletesen.
Ne felejtsük el rajtunk is múlik, hogy milyen apa válik belőle. Mert lássuk be – bár ezt sose vallanák be-, de a férfiaknak rengeteg bátorításra és dicséretre van szükségük.

Az első pár hétben tartsa bennünk a lelket az, hogy a kezdeti kapkodás után, majd beáll a mi napirendünk is. Akkor majd biztos kézzel fogunk fürdetni, lesz elegendő tejünk (vagy megtaláljuk az ideális tápszert), kialakul az etetések rendje is, stb.
Tudom, hogy ez sebes mellbimbóval, a korunkon egy üvöltő csecsemővel szinte hihetetlen, de biztos, hogy így lesz, és nem is fogjuk majd érteni, hogy mi is volt ebben olyan kimerítő…

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan éljünk szoptatós anyaként?

Gyermekágyat az anyukának!

Babaváró paty vagy újszülött látogató csomagok