Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Gyógypedagógiai terápiák: Bazális stimuláció PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altA 70-es években a gyógypedagógia figyelme az érzékelés felé fordult. Németországban Andreas Fröhlich és Ursula Haupt 1975 és 82 között halmozottan sérült gyerekek számára dolgozta ki módszerét, a bazális stimulációt, mely a korai tanulás neurofiziológiai hatásaira épít. Míg a Snoezelen terápia a nyugalom, az ellazult állapotban feldolgozható ingereket részesíti előnyben, addig a bazális stimuláció a gyermek aktivitását is igényli, a meglévő képességeit fogadja el kiindulópontnak.

A terápia visszavezethető az anyaméhben érzékelhető ingerekre, elsősorban a testi, egyensúlyi és rezgési ingerekre. A test ingerlése során fontos a közvetlen testi kontaktus, mely ellazítja a gyermeket, és figyelmét leköthetik a közvetlenül a testét érő ingerek (pl masszírozás, ringatás, fürdő). Az egyensúlyrendszer ingerlése segít a test megismerésében, tájékozódási pontokat teremt a mélység, magasság és távolság dimenzióiban azok pontosabb megismerésével. A vibratórikus ingerek szorosan kötődnek a hangrezgésekhez. A terápiában fontos szerepe van a hangingereknek és a kommunikációnak.

A bazális stimuláció, azonban minden egyes érzékszervre épít. A tapintással a tárgyak több tulajdonsága megismerhető, ehhez azonban fontos a nyúlás-fogás-elengedés hármas tudása. A vizuális ingerek segítenek a figyelem fejlesztésében is, ezeken kívül a szaglás és ízlelés stimulálása is szerepet kap.

A terápia során tehát rengeteg inger éri a gyerekeket, melyekre reagálhatnak. Egy-egy inger sok esetben több érzékszervre hat egyszerre (pl a ringatás adja az ellazító testi kontaktus élményét, ingerli az egyensúly rendszert is). A tevékenységek a mindennapi életbe illeszkedő ingereket használják, a mindennapi életbe illeszkedő tárgyak, anyagok által, ezzel erősítve a gyermekek önbizalmát, és motiválva őket a további együttműködésre. A terápia személyre szabható és igen változatos. Egyes elemei ma már más fejlesztő programokban is fellelhetőek. Nagy hatással volt a módszer a halmozottan sérült gyermekek ellátásában!