Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Cumizás versus ujjszopás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altGyakran felmerül a kérdés szülők részéről: hogyan lehet leszoktatni gyermeküket a cumiról? Az emberben ilyenkor megszólal a kisördög, hogy úgy lehet a legegyszerűbben, ha rá sem szokik… Na, de utólag könnyű okosnak lenni ugyebár.

Lássuk, milyen érvek szólnak a cumizás ellen!

A cumival kapcsolatban az a probléma, hogy túl könnyű megoldást kínál. Ahelyett, hogy megkeresnénk gyermekünk sírásának okait, beledugjuk a szájába ezt a szintetikus kábítószert. Igen, Ranschburg Jenő szerint, a cumi könnyen válhat a csecsemő kábítószereinek egyikévé. Csecsemőkorban könnyen rászokhat gyermekünk a cumira, hiszen könnyen kielégít egy hiányállapotot. A szülőnek az lenne a feladata, bár ez sokszor nem könnyű, hogy a sírás VALÓDI okát és megoldását keresse meg, ne egy pótszerre enyhítse a szomorúságot…Ranschburg szerint a szülő, aki cumival nyugtatja meg gyermekét, legalább akkora hibát követ el, mint az az orvos, aki a legapróbb fájdalomra is morfiumot ír fel.
Vizsgálatok igazolják, hogy a mértéktelenül cumizó gyerekek fejlődése lassabb, mint társaiké. A cumi hatására a csecsemő érdeklődése a külvilág iránt csökken, a gyerekek „befelé fordulóbbak” lesznek.


altTermészetesen ezzel, nem azt akarom mondani, hogy a cumi a sátán műve, de arra igen is szeretném felhívni a figyelmet, hogy igyekezzünk okosan és csak indokolt esetben használni. (Például elalvás előtt, ha gyermekünk nehezebben alszik el, vagy nyugtalanabb.)
Véleményem szerint, akkor járunk a legjobban, ha nem adunk gyermekünknek cumit, hanem megvárjuk, amíg megtalálja a saját ujját. Már csak azért is, mert három és tizenkét hónapos kor között a normális fejlődés része, hogy a gyermekünk szopja az ujját. Az ujjszopás normál esetben hat és nyolc hónapos kor között tetőzik, majd fokozatosan csökken a mértéke. Annál is inkább, mert gyermekünk egyre többet manipulál, egyre többet használja a kezeit és egész egyszerűen nem lesz érkezése szopni az ujjait, hiszen ezer más érdekesebb dologra kell használnia azokat. Hiszen könnyen belátható cumizni és építőzni lehet együtt, de ujjat szopni és építőzni, na az már problémásabb. Nyugodjunk meg gyermekünk jól fog választani…
Egyéves kor után a gyerekek már csak akkor fogják szopni az ujjukat, ha nyűgösek, fáradtak vagy álmosak. Ez pedig teljesen normális jelenség, ne tiltsuk, és ne akadályozzuk.

Kapcsolódó cikkek:

Cumikérdés - Áldás vagy átok?