Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A helyes szokások kialakításáról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altJó szokásaink segíti az alkalmazkodást, a helyes magatartás kialakulását, valamint tehermentesítik a tudatot.

Hogyan alakulnak ki ezek? Nos, a gyakori ismétlődésnek döntő szerepe van abban, hogy egy cselekvés szokásunkká váljon.

 Kisgyermekkorban nagyon fontos, hogy a napok rendje követhető legyen a babák számára. Nagyon-nagy biztonságot nyújt számára, ha ki tud igazodni a vele történő eseményekben. Egy kisgyerek akkor érzi jól magát, ha az egyik nap megközelítően olyan, mint a másik. Akkor érzi ugyanis, hogy ebben a rémisztő és kiszámíthatatlan felnőtt világban ő is el tud igazodni. Megtanulja, hogy mikor van reggeli, hogy mikor ebédel, hogy ebéd után elmegy aludni, hogy hol van a játékainak a helye, stb. Fontos a babák számára, hogy események kiszámíthatóak legyen és ne váratlanok, amik felkészületlenül érik őket.

Ez a sajátosságuk, ez a rend iránti igényük nagyon jó alap a szokások kialakítására. Tulajdonképpen, ha szülőként be tudunk vezetni egy jól kitalált napirendet, és ehhez következetesen ragaszkodunk is, akkor szinte észrevétlenül ki is alakulnak a különböző helyes szokások.

Például, ha egy gyerek megszokta, hogy minden este vacsora és fürdés után jön az esti mese a lefekvéssel, akkor eszébe se fog jut, hogy ne menjen el lefeküdni. Természetesen nekünk is mindig tartani kell magunkat a szabályokhoz, az esti mese nem maradhat el, akkor sem, ha fáradtak vagyunk, vagy elfoglaltak, vagy éppen vendégek vannak nálunk.

Az étkezéssel kapcsolatos szabályoknál is nagyon fontos a következetesség. Ha gyermekünk megszokja, hogy mindig az asztalnál eszünk adott időben, akkor eszébe sem fog jut más. Abban az esetben persze, ha bevisszük néhányszor a szobájába a vacsorát, akkor már nem lesz számára természetes, hogy hol is kell enni, mi pedig felkészülhetünk a harcra e körül is. Ugyanez a helyzet az olyan apróságokkal, mint a szalvétahasználat is. Ha mindig megtöröljük a száját étkezés után, sőt ahogy ügyesedik, engedjük neki, hogy ő törölje meg magának, akkor ez is természetes lesz számár, gyorsan szokásává válik.

altHa megfigyeljük gyermekünket, akkor látni fogjuk, hogy milyen fontosak számára a szokások. Van kedvenc játéka, amivel szeret elaludni. Nyugtalan lesz, amikor apja nem érkezik időben haza a munkából. Méltatlankodik, ha nem a megszokott meleg pohár tejet kapja reggelire. Ezek a kialakult szokások, rituálék segítik őt eligazodni a világban, ezért is olyan fontosak a számára. Biztonságérzete, nyugalma, kiegyensúlyozottsága múlik ezen. Még mi felnőttek is szeretjük, ha meg tudjuk tervezni a velünk történő dolgokat, akkor a kiszolgáltatottságot sokkal jobban megélő gyerek miért ne szeretné, miért ne lenne különösen fontos a számára.

A rendszeresség és az ismétlődés mellett természetesen nagyon fontos a gyerek belátása is, kezdettől fogva igyekezzünk őt is bevonni, magyarázzuk el neki, mi miért történik.

Ha valamit rosszul tesz, akkor ne rögtön a büntetésre gondoljunk, hanem magyarázzuk el, hogy mit várunk el tőle, mert lehet, hogy gyermekünk ezzel nincs is tisztában.

Valamint nagyon fontos még a személyes példamutatásunk is. Mi vagyunk az elsődleges minta gyermekünk számára, ha mi nem törüljük le a lábtörlőn a lábunkat, he nem köszönünk a boltban, nem eszünk az asztalnál, akkor ezt tőle ugyan miért is várnánk el?