Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A székletürítés zavara - enkoprézis PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altAz enkoprézis a széklet nem megfelelő helyre (pl. nadrágba, padlóra) történő ürítése. A jelenség ismétlődő (legalább havi gyakoriságú), és lehet akaratlan vagy akaratlagos. 4 éves kor felett beszélhetünk róla. 70%-ban 5 éves kor előtt kezdődik. A fiúknál 1,5-szer gyakoribb, mint a lányoknál. Mintegy 1,5 %-a 7-8 éves korosztályban jellemző, fiú túlsúllyal. Az enkoprézis szinte kivétel nélkül nappalra korlátozódik, éjszaka nem fordul elő.
Három típusa különböztethető meg, attól függően, hogy milyen az oki háttere. Beszélünk az ún. manipulatív szennyezésről. Ebben az esetben a viselkedés célja a család manipulálása, befolyásolása. A szülő iránt érzett indulat, ill. bosszú kifejezése, esetlegesen a figyelem felkeltése.

A második típus neve a krónikus hasmenés vagy diaré. Az a gyermek aki ettől szenved, az a különböző stresszhelyzetekre reagál élénk bélműködéssel, hasmenéssel.
A harmadik típus a leggyakoribb megjelenési formája az enkoprézisnek a krónikus székrekedés.

Jellemző tünetei:
1. Szorulás.
2. Nagy mennyiségű széklet jelenléte a kivizsgáláskor.
3. Puha széklet az alsóneműn.
4. Rossz szag van a gyermek körül.
5. Néha köldöktájéki fájdalom.
6. Esetenként nagy mennyiségű széklet ürítése.
7. Fájdalmas széklet ürítések.
8. Néhány gyermeknél visszatérő húgyúti gyulladások vannak.

altA székrekedés elkülönítése attól, hogy egy kisgyermek ritkán kakil néha nem könnyű. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha a gyerek jó étvágyú, szépen fejlődik, nem panaszkodik hasfájásra, rendszeresen és megfelelő mennyiséget pisil, és amikor kakil, nem fájdalmas, nem kőkemény a széklete, akkor pusztán lassú a bélműködése, és nem kell aggódnunk, akkor sem, ha napok telnek el két székelés között. Székrekedés előfordulhat a gyerekek életében anélkül is, hogy székletvisszatartás állna a háttérben. Ezekben az esetekben az étrenden érdemes változtatni, figyelni arra, hogy olyan táplálékot fogyasszon a pici, amely elősegíti az emésztést és a székelést, és minél kevesebb olyan ételt, italt fogyasszon, amely fog. A gyakori testmozgás szintén áldásosan hat a bélműködésre. A hashajtók, kúpok használata drasztikus beavatkozás a test működésébe, érdemes jól meggondolni, és semmiképpen se használjunk ilyen szereket a gyermekorvos tudta és javaslata nélkül! Ne feledjük, hogy a cél a gyerek hozzásegítése ahhoz, hogy ő maga kontrollálja egészségesen ezt a testi funkciót!

A klasszikus pszichoanalízis az enkoprézist a gyermek elfojtott indulataival, a szülő iránti agresszív tendenciáival magyarázza. Ennek oka lehet a szeretet hiánya, illetve a szülői szeret elvesztésétől való félelem. Enkoprézishez vezethetnek a durva módszerek a szobatisztaság kialakításakor is.

altAmikor egy kisgyerek visszatartja a székletét, ez gyakran szemmel látható, hiszen erőfeszítést tesz, ellen kell állnia a természetes késztetésnek. Ha ezt tapasztaljuk, vegyük fontos jelzésnek. Ne haragudjunk rá, ne veszekedjünk vele, ne tiltsuk, hogy ezt tegye, hiszen még ha tudatos, akaratlagos jelenségnek tűnik is a visszatartás, erőteljes belső impulzusok váltják ki, és a gyerek nem tud akarattal úrrá lenni ezek felett. A szidás, büntetés csak hátráltatja a gyógyulást, és a székeléshez újabb rossz érzéseket, félelmeket kapcsol.


Felh. irod.: Ranschburg Jenő - Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban

Dinamikus gyermekpszichiátria szerk: Vikár A., Vikár Gy., Székács E.