Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Mi kerül a pelenkába? - a széklet megfigyelése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altA kórházban a babák sokszor még meconiumot (u.n magzatszurkot ürítenek), mely jellemzően fekete színű, Az anyatejes táplálás megkezdésével az egészséges csecsemők széklete sárga színű, kenőcsös állagú és savanykás, de nem kellemetlenül csípős szagú. A kicsik rendszeresen, általában naponta kétszer ürítenek székletet, ha anyatejes táplálást kapnak.

Ettől azonban egészséges csecsemő esetében is lehetnek alkati eltérések. Gyakori, hogy a babának esetleg többször van széklete egy nap (a kezdet kezdetén szinte minden etetés előtt találni valamit a pelenkában). Előfordul azonban, hogy később két-, három naponta lesz csak széklete a kicsinek Ez nem annyira az elfogyasztott anyatej mennyiségével, mint a felszívódás gyorsaságával van kapcsolatban. Amennyiben a baba súlya szépen gyarapszik, nincs jelentősége, hogy napi kettőnél több vagy kevesebb széklete van-e, ha azonban a súly stagnál vagy súlyesés következik be, jelezni kell a gyerekorvosnak.

Alkati eltérés lehet még, ha a széklet állaga nem kenőcsös (tehát szinte megőrzi a popsi formáját és könnyen leválik a pelenkáról), hanem rendszeresen hígabb, vagy fehér rögöket tartalmaz. Előfordul, hogy a széklet maga sárga színű és kenőcsös állagú, de híg zöld foltot hagy. Néha maga a széklet is lehet zöld, ha nyálkát is tartalmaz, csillogó. Ha már biztosan tudható, hogy milyen rendszeresen, milyen színű és konzisztenciájú a baba széklete, akkor csak az ettől való eltérésekre kell figyelni.

altAzonos minőségű és mennyiségű anyatejes táplálás esetén a széklet jellemzői csak nagyon kis mértékben változnak! A hozzátáplálás megkezdésével kezdődik majd el a széklet jellemzőinek változása.

A tápszerrel táplált kicsik széklete nem ennyire jól leírható, mert jellemző a tápszer összetételére. De ebben az esetben is fennáll, hogy amíg nem változik a tápszer minősége (míg ugyanazt eszi), addig a jellemzők (szín, szag, állag, és mennyiség) is azonosak. A tápszeres babák székletének megfigyelése azért fontos, mert bélflórájuk más baktériumokat tartalmaz, mint anyatejes társaiké.

A hirtelen megjelenő bűzösebb, hígabb vagy gyakoribb széklet (esetleg ezek együtt) figyelmet érdemel, és ha nem is kell rögtön orvoshoz rohanni, mert a kicsi komfortosan érzi magát ezek ellenére is, érdemes elővenni a mérleget és ellenőrizni a gyarapodást. Ha a jelek többször ismétlődnek, esetleg a súlygyarapodás is megáll, nincs mese fel kell keresni a gyerekorvost!

Azonos étrend mellett a széklet bármely változása, mely rossz közérzettel, esetleg lázzal társul feltétlenül orvosi vizsgálatot igényel!

altMit tapasztalhatunk az új ételek bevezetése idején? Nem szabad megijedni, ha a sárga szín hirtelen narancssárgára vált egy répafőzelék elfogyasztása után. Néhány zöldség és gyümölcs eleinte nagyon meg tudja tréfálni a babák bélrendszerét, melynek a növényi festékanyagokkal eddig nem volt dolga.

A kevert táplálást (anyatej/tápszer + főzelék) fogyasztók néha egész kemény kis göböket, „nyuszibogyókat” ürítenek, mely okozhat kellemetlen érzéseket, sírást, de ezen majd a rosttartalom emelkedése, az egyre több gyümölcs és zöldség segíthet.

Az emésztési folyamat átalakulásával, mely a szájban a rágással kezdődik, és az ételek minőségi változásával kb. másfél két éves kor között alakul ki a felnőttekéhez hasonló, vegyes táplálkozásra jellemző széklet.