Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Marie-Claude Monchaux: Nekem két születésnapom van PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Burján Judit   

altEgy olyan mesekönyvet ajánlunk, mely mind a mai napig hiánypótló a maga nemében, hiszen egy örökbefogadott négyéves kisfiú történetét meséli el. Azt gondolhatnánk, hogy csak az örökbefogadott gyerekeket érdekli a mese, hiszen megjeleníti saját élethelyzetüket, de a szerző ajánlja mindazon családoknak, nevelőknek akik az elfogadás és tolerancia jegyében kívánják nevelni a gyerekeket.

Marie-Claude Monchaux: Nekem két születésnapom van

,,Ez a könyv ugyanis nem csak az örökbefogadott gyerekekhez szól, hanem mindenkihez. Egy gyerekközösségbe ha örökbefogadott gyerek kerül, a közösség minden tagjának meg kell értenie, mi történt ahhoz, hogy természetesen fogadják be új társukat. Némely örökbefogadó szülő jobban szeretné, ha sose kéne megmondania gyermekének az igazságot. Érzelmi oldalról közelítve nagyon is meg lehet érteni ezt a magatartást. Jogilag is nyilvánvalóan lehetséges, de hatásaiban ez a választás a legveszélyesebb. Hazugságon alapszik ugyanis, folyamatos hazugságon: egy életen át tartó hazugságon. Kell, hogy tudják: egyetlen szó, egyetlen óvatlan mondat mindent lerombolhat egy pillanat alatt.” (idézet a könyvet kísérő levélből)

A könyv a Móra kiadónál jelenik meg több évtizede, 1976, 1977, 1978 és 1983-as kiadásai után 2010-ben is megjelent és jelenleg is kapható, de a régebbi kötetek antikváriumban is fellelhetők.

Kapcsolódó cikkek:


Örökre szívembe zártalak ... 1

Örökre szívembe zártalak 2

Örökre szívembe zártalak ... 3

Örökre szívembe zártalak ... 4

Örökre szívembe zártalak ... 5