Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

Éjjeli felriadás - Pavor nocturnus PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

altMár olvashattatok az alvásról, annak sajátosságairól oldalunkon. A héten a rémálmokkal is foglakoztunk, amelyek teljesen normálisnak tekinthetőek és az érési folyamatnak részei.

Van viszont az éjjeli felriadásnak, olyan változata is, ami nem a normál fejlődés velejárója. Az egyik legsúlyosabb gyermekkori alvászavar az ún. éjszakai felriadás, latin nevén pavor nocturnus.
Hogyan különböztethetjük meg a pavort az „egyszerű” rémálomtól?
- A pavor rendszerint az alvási idő első harmadában, tehát valószínűleg éjfél előtt jelentkezik. A rossz álom miatt ébredés pedig csak hajnalban.


alt  - A pavortól szenvedő gyermek általában nem tudja elmesélni, hogy mit álmodott. A pavor ugyanis az ún. mélyalvás fázisára jellemző, és nem ebben az alvázi fázisban álmodunk. A rossz álmot el tudja mesélni gyermekünk, mert ez az alvás REM fázisában történik, amikor álmodni szoktunk. - A pavor tünetei sokkal drámaiabbak, speciálisabbak, mint egy-egy rémálom miatti felriadásé: A gyerekek éjfél felé hangos, sikolyszerű kiáltással kisérve felülnek ágyukban. Viselkedése és autonóm idegrendszere is a pánik tüneteit mutatják: szívverés, légzés felgyorsulása, remegés, verejtékezés. Majd hangos kétségbeesett sírás, ami szülői nyugtatásra sem enyhül. A gyerekek láthatólag nem alszanak, de ébernek sem tekinthetőek. Egy-egy ilyen roham kb. 10-15 percig tart és elmúltával a gyerekek nem nagyon emlékeznek az egészre. A felmérések szerint a gyerekek 2,5%-a szenved a pavortól, nemi különbség nincs.

altMi okozhatja a pavort?
A kutatások szerint mindenképpen fontos egyfajta genetikai hajlam. Gyakoribb az előfordulása,ha már előfordult ilyen a családban, vagy hajlam van az alvajárásra.
Hajlamosít a pavorra bizonyos légzésproblémák megléte is, azaz a nehéz légzés okozta fulladásérzés is kiválthatja.
Amennyiben a pavornak pszichológiai okok állnak a hátterében, akkor erős szorongás, valamint a kifelé irányuló agresszív aktusok erős gátoltsága figyelhető meg.

A pavoros rohamok száma általában az életkor előrehaladtával csökken. Serdülőkor körül szinte el is tűnnek. Fontos lehet még, hogy a pavoros szülők óvják a gyermeküket az erős fizikai megterheléstől késő délután és este, mert az ebben az időszakban történő terhelés növeli a rohamok előfordulását.

Érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni pavor esetén, hogy szakszerű kezelésben részesüljön gyermekünk.

Kapcsolódó cikkek:

Rémálmok

Gyermekeink álomvilága

Az altatásról 1.

Az altatásról 2.

Altató

Hányszor és mennyit alszanak a kicsik?

Nehézségek a lefekvés körül