Mottó

„Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz megtelik a szíved.” (Margarete Seemann)

A szoptatás női művészete - Kézikönyv édesanyáknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csányi Nikolett   

La Leche Liga Magyarország 2013

altSoha lelkesebben nem láttam könyvajánló írásához! Saját élmény is van bőven, január óta szoptatom a kislányomat, ezért is vártam nagy izgalommal a könyvet. Még el is terveztem, amikor megrendeltem, hogy most használom én, aztán 20-30 év múlva amikor aktuális lesz, akkor majd a lányom megörökli tőlem.

Miért is tartom roppant fontosnak a könyv megjelenését a saját érdeklődésemen túl? Számomra (eddig) nem okozott gondot a szoptatás, viszont ami gondot okozott: a sok egymásnak ellentmondó információ… Ismerősök, barátok, egészségügyben dolgozó szakemberek nyilvánvaló segítő szándékkal egyik tanácsot a másik után adják. Például, hogy fejni kell, hogy szabályos időközönként kell szoptatni, hogy igyon vizet a baba, és még sorolhatnám a sok fél információt, amiket hall egy frissen szült nő ezzel kapcsolatban és amik nem mindig felelnek meg a valóságnak. És ezekkel a fél információkkal az a baj, hogy a szoptatás kimenetelét befolyásolhatják, illetve lényegesen bonyolulttá tudják tenni a világ legegyszerűbb és legmagátólérthetőbb dolgát.

Nagy szükség van tehát korszerű szakirodalomra a témában! Amúgy is meggyőződésem, hogy azzal tudunk a legtöbbet tenni a sikeres szoptatásért, ha kellően tájékozottak vagyunk a témában.


A szoptatás női művészete pont ebben segíti az olvasót. A La Leche Liga gondozásában megjelenő könyv minden anyukának hű társa lehet a várandóságtól a szoptatási időszak végéig. A könyv most jelent meg először magyarul, de világszerte már számos kiadást megélt és nagy népszerűségnek örvend. Majdnem 500 oldalas kézikönyvről van szó, ami szinte minden témát érint a gyermeknevelés és a szoptatás kapcsán.

A következő témákról olvashatunk:

Az első részben a szoptatásról tudunk meg nagyon hasznos dogokat. Ami különösen szimpatikus, az az üzenet, hogy a szoptatás egyszerű, nem kellenek hozzá bonyolult eszközök és szinte mindenkinek megy. Olvashatunk még a várandóságról és a szülésről. Tájékozódhatunk a La Leche Ligáról, és hasznos tanácsokat kapunk arra vonatkozóan, hogy hogyan szervezzünk „támogató hálót” magunk köré. Ebben a fejezetben lezárásképpen olvashatunk a szülőszobai eseményekről és a megszületést követő első mellre helyezésről.

A második rész, ami a Korok és korszakok címet kapta, ebben a különböző életkorok jellegzetességeiről olvashatunk. Alapos és bőséges tájékoztatást kaphatunk a különböző életkorok sajátosságairól és arról, hogy hogyan alakul és változik a szoptatás. Hasznos tippeket és tanácsokat is kapunk természetesen.

A harmadik rész a Nagy kérdésekkel foglakozik, ebben olvashatunk többek között az alvásról, a hozzátáplálásról, az elválasztásról. Külön fejezetet kapnak a speciális helyzetek: koraszülöttség, ikrek, kizárólagos fejés, stb. Szintén ebben a részben kapott helyet egy fejezet, ami segítséget hivatott nyújtani a szoptatás közben felmerülő problémák esetén (cumizavar, bimbóvédő, elégtelen tejtermelés, mellgyulladás, reflux, stb.).

A könyv végén található szakirodalmi hivatkozásgyűjtemény is hasznos lehet annak, aki esetleg még szeretne jobban elmélyedni a témában. A betűrendes tárgymutató pedig a könyvben való tájékozódást segíti, teszi könnyebbé.

A kézikönyv mellé jár egy vékony füzetecske is kitéphető oldalakkal, ami a leggyakrabban előforduló problémákat és megoldásokat tartalmazza röviden.
Kifejezetten kedves ötlet és a könyv értékét emeli, hogy a benne szereplő példák, történetek és fotók hazai kismamák élményei és képei.

Jó szívvel ajánlom a könyvet minden anyukának és leendő anyukának. Ez a könyv az a befektetés, ami szinte biztos, hogy megtérül…